Het sluiten van een complexe (moeilijke) acute of chronische wonde gebeurt meestal in de operatiezaal van het ziekenhuis onder een Algemene Verdoving. Eerst en vooral wordt de wonde grondig gereinigd.
Vervolgens gaan we kijken hoe groot het defect is om te beslissen hoe we dit gaan aanpakken.
Een kleine defect gaan we gewoon proper kunnen sluiten.
Bij een groot defect kan het zijn dat we een huidflap of een huisdtransplantatie dienen uit te voeren.
Wanneer de wonde na de reiniging toch nog te vuil blijkt kan het zijn dat we de wonde niet meteen sluiten. Dan kunnen we starten met VAC therapy (vacuum assisted closure). Dit is een pompsysteem waarbij we continu het vuil wegzuigen en vers weefsel aanzuigen.
Geen enkele ingreep is zonder risico. Er kan na de ingreep uitzonderlijk een nabloeding of een infectie optreden. Ook kan het zijn dat een huidflap of huidtransplantatie niet volledig lukt (bvb tgv slechte bloedsdoorstroming of infectie). Ook een veranderd gevoel thv het litteken en teveel littekenvorming dienen we te vermelden. Gelukkig zijn deze zaken vandaag de dag zeldzaam en wordt alles gedaan om dit te voorkomen (lichte verdoving, steriliteit, hoogstaand chirurgisch materiaal,…)
Na de ingreep dient men het verband ter plaatse te laten tot nazicht van een arts.
De hechtingen mogen verwijderd worden na 1-2 weken, afhankelijk van de locatie van de wegname. Eens alles genezen wordt er aangeraden om het litteken in te smeren met litteken crème en/of zonnecrème.
U kan meestal het werk meteen hervatten. Enkel bij een flap of een huidtransplantatie dient men te rekenen op een tweetal weken werkonbekwaamheid.
Met deze website proberen we u zoveel mogelijk nuttige informatie te geven, doch zal echter nooit volledig zijn. Indien u nog vragen heeft, aarzel dan niet om deze te stellen op de consultatie.
Plastische heelkunde is geen exacte wetenschap. Wij behandelen u naar beste kunnen, maar een garantie op resultaten of een ongestoord verloop kunnen we u niet geven. Complicaties kunnen spijtig genoeg optreden en absolute symmetrie is nooit van vooraf te garanderen.
Interesse of zin in een vrijblijvend gesprek met Dokter De Kerpel?
Maak nu uw afspraak!
meer info