DR. DE KERPEL | CLINIC2.BE

Littekencorrectie (keloïd)

Wat bedoelen we met een littekencorrectie?

Bij de genezing van een wonde, zowel tgv een ongeval als operatie, houden we altijd een litteken over. Als Plastisch Chirurg proberen we altijd om dit litteken zo klein en zo mooi mogelijk te maken. Wondes die niet gehecht zijn of die geïnfecteerd raken geven meestal een minder mooi litteken (Keloïd). Littekenvorming is ook genetisch bepaald en verschilt van ras tot ras. Als Plastisch Chirurg proberen we bij het optreden van een keloïd dit litteken te corrigeren om zo een esthetisch mooier litteken te verkrijgen.

Kom ik in aanmerking voor een littekencorrectie?

Elk pijnlijk en esthetisch onverantwoord litteken kan in aanmerking komen voor een aangepaste behandeling.

Is er een tussenkomst van de mutualiteit voorzien?

Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd om medische redenen en dan is er een tussenkomst van de mutualiteit is voorzien.

Hoe verloopt zo een littekencorrectie?

Er bestaan een tweetal manieren voor littekencorrectie; Namelijk chirurgisch en niet-chirurgisch. Bij niet chirurgische behandeling zal afhankelijk van het type litteken gestart worden met siliconenverbanden of injecties met cortisone. De chirurgische behandeling gebeurt meestal ambulant op de consultatie (zowel in het ziekenhuis als privaat). Na het inspuiten van lokale verdoving wordt het litteken ellipsvormig uitgesneden. De wonde wordt esthetisch gehecht in verschillende lagen. Het litteken zelf wordt opgestuurd naar het labo voor onderzoek.

Zijn er risico’s verbonden aan de wegname van een litteken?

Geen enkele ingreep is zonder risico. Er kan na de ingreep uitzonderlijk een nabloeding of een infectie optreden. Ook een veranderd gevoel thv het litteken en teveel littekenvorming dienen we te vermelden. Gelukkig zijn deze zaken vandaag de dag zeldzaam en wordt alles gedaan om dit te voorkomen (lichte verdoving, steriliteit, hoogstaand chirurgisch materiaal,…)


Waar moet men op letten na de ingreep?

Na de ingreep dient men het verband ter plaatse te laten tot nazicht van een arts.

Is er een follow-up nodig?

De hechtingen mogen verwijderd worden na 1-2 weken, afhankelijk van de locatie van de wegname. Eens alles genezen wordt er aangeraden om het litteken in te smeren met litteken crème en/of zonnecrème.

Wanneer kan ik het werk hervatten?

U kan het werk meteen hervatten.

Wat als ik nog vragen heb?

Met deze website proberen we u zoveel mogelijk nuttige informatie te geven, doch zal echter nooit volledig zijn. Indien u nog vragen heeft, aarzel dan niet om deze te stellen op de consultatie.

Slotbemerking:

Plastische heelkunde is geen exacte wetenschap. Wij behandelen u naar beste kunnen, maar een garantie op resultaten of een ongestoord verloop kunnen we u niet geven. Complicaties kunnen spijtig genoeg optreden en absolute symmetrie is nooit van vooraf te garanderen.

Interesse of zin in een vrijblijvend gesprek met Dokter De Kerpel?
Maak nu uw afspraak!
meer info